Växjö

reserelaterad text om VäxjöVäxjö ligger i Småland och är en stad som är fyllt med lokalt hantverk, konst och kultur. Växjö har funnits ända sedan vikingatiden och blev även en central ort för kristendomen i Sverige. Stadsrättigheterna kom under 1300-talet och Växjö har sedan dess varit en viktig stad i både Småland och Sverige. Här finns det gott om saker att göra så väl som att titta på!

Se och göra i Växjö

En sak du inte ska missa när du är i denna stad är att se den berömda glasgatan. Här har sju konstnärer ställt ut konstverk på gatan. Glaskonststråket är beläget på Sandgärdsgatan och invigdes 2011. Alla konstverk är belysta, samt att många av dem byter ansikte när ljuset ändrar sig.

I Växjös kommun finns det tvåhundra sjöar varav många av dem innehåller mängder av fisk, som passar bra om du har fiske som intresse. Du som vill vandra, kan gå Värendsleden, som är en 120 kilometer lång led. Längs vägen finns möjligheter att paddla kanot vissa delar av sträckan. Det finns även grillplatser och campingplatser längs med sträckan.

Växjö Domkyrka är en annan sevärdhet du inte ska missa. Denna byggdes under 1100-talet och är mycket vacker, både på utsidan och insidan.

I Växjö finns även Utvandrarnas hus. Här kan du se en basutställning som heter Drömmen om Amerika. Det är en skildring av den stora utvandringen som skedde under 1840–1930. Här finns även Svenska Emigrantinstitutet och de har ett arkiv med amerikabrev, dagböcker, fotografier och mycket mer. Även Vilhelm Mobergs författararkiv återfinns här, ni vet de böckerna om utvandrarna. I Utvandrarnas hus finns det även flera tillfälliga utställningar.

Växjö är även den perfekta platsen att påbörja resan runt om i Glasriket. Glasriket är det vackra och speciella området i skogarna mellan Växjö och Kalmar. Här har det tillverkats glas ända sedan 1745 och som mest har det funnits 45 glasbruk. Det finns idag kvar flera bruk och många av dem är öppna för besökare, så att du på nära håll kan se hur det går till att blåsa glas. Det tar  förövrigt tio år som lärling för en glasblåsare att behärska denna teknik.

Växjö är inte början till Glasriket, eller en plats med sevärdheter utan det finns även en mängd annat du kan företa dig. Du kan ägna dig åt shopping, gå på disco eller äta ute på restaurang. Det är gott om mat från både det småländska köket så väl som det internationella. Växjö är även en plats för att lyssna på musik. Missa inte att se Växjös egna kammarorkester, Musica Vitae, som består av 15 personer från olika länder i världen.

Bo i Växjö

Om du har planer på att besöka Växjö, så finns det många goda möjligheter till bra boende. Bland annat återfinns kända hotellkedjor som Clarion, Best Western och Scandic. Det finns även gott om bd and breakfast, samt campingar. Även möjligheter att stanna över på ett slott finns, nämligen Teleborgs Slott. Det är ett annorlunda sätt att bo på, men riktigt mysigt!